Sahte Sikke Nasıl Anlaşılır

En bilineni gerçek sikke avuç içinde kayar sahtesi yapışır kaymaz. Aşağıdaki 10 maddeyi incelerseniz sahte ve gerçek sikkeyi kolaca ayırabilirsiniz.

1- Ağırlık ve çapları arasında uyumsuzluk olanlar 

2- Alışımın sesi (madenin tın sesi) 

3- Yazılardaki harf hatası (Antik Dönem alfabesinden olmayan harfler)

4- Pres artığı (Antik dönemde kullanılan sikkelerde, pers atığı olmaz, figürler hafif silik olur)

5- Döküm kalitesi ( Antik dönem maden, dökümü ile günümüz dökümleri arasından fark vardır, sikkenin üzerinden büyüteçle siyah benek noktalar olmalıdır)

6- Harfler üzerinde ki silikler. (Hafif silik yada büyüteçle okunacak kadar silik olur)

7-Gerçek olmayan kaplamalar ( Sikkelerin kalıpları elle yapılırken çizik izleri kalırdı, kaplamalarda ise bu çizikler olmaz, büyüteçle gözükür)

8- Sonrada kazandırılmış sahte patin yapısı ( Patin : maddenin toprak içinde kalma sonucu kazandığı oksitlenme, Bu oksitlenme günümüzde sahta olarak yapılmaktadır. Çelik bıçak ucu ile kontrol edilir, sökülüyorsa sahtedir, sökülmüyorsa diğer unsurları da tamamlıyorsa sahte değildir.

9- Üzerindeki resimlerin tarih ile alakasının bulunmaması ( Sikkelerin üzerindeki figürlerin, yazıların tarihlerin bir bütün olması lazım, alakalı olması lazım)

10-Alışımın renk farklılığı. ayrıca  sikkeyi aynı anda sert zemin üzerine bırakın sesteki tın farkı ile sikkenin sahte olup olmadığını anlarsınız.

Sikke Üzerinde Aranılacak Özellikler


1-Ağırlık : Antik Gümüş,Altın,Bronz,Bakır sikkelerin ağırlığı, gerçekliğinin en önemli göstergesidir.Ve bu sikkelerin ağırlıkları eski dönemlerde kullanılan standartlara uymalıdır.Ağırlık Sikke üzerinde incelenen ilk tespitlerden biri olmalıdır.

2-Netlik : Eski Sikke üzerindeki yazı figür ve diğer ince detaylar net ve iyi biçimlendirilmiş olmalıdır.Sikke üzerindeki harflerin büyüklüğü tek tip olmalı ve harflerin kenarları olmalıdır.

3-Patina : Patina havanın etkisi ile korozyon sonucu bazı metallerin yüzeylerinde oluşan, güzel, çekici renkli oksit karbonat katmanıdır.Çoğunlukla yeşil renkli tabaka olarak karşımıza çıkar.Sikke üzerindeki patina tabakasının gerçekliğini kontrol etmek gerekli ve sadece metalin kendi renklendirmesi olmamalıdır.Patina kalın olmalıdır.Patina ve üzerindeki bu çatlaklar sikke üzerinde bize hoş görünmeyebilir ama bu güzel bir işarettir sikkenin orjinalliği bakımından.Sahte patinalar sikkenin güzelliğini ve değerlerini geliştirmek için daha çok otantik sikkelerde görülür.Sikke üzerindeki kalın patina tabakası sikkenin orjinalliğini bize gösterir.

4-Stil : Öncelikle temel olarak , Eski bir sikke üzerindeki kullanılan harfler,çizilmiş suratın duruşu,baktığı yön,saç, göz,dudak ve diğer figürlerin duruşu,giysilerin ince detaylarına kadar dikkat etmek ve araştırma yapmak gerekir.( Orjinal Bir Sikke ile Karşılaştırma yapılarak sahte ve orjinal sikke arasındaki farkları görebilir ve anlayabiliriz )

5-Kalıp : Antik sikkeler müze ve özel koleksiyonların yayınlanmış kataloglarında yer almaktadır.Bu katolog ve müzelerdeki bilgileri kullanıp elinizdeki sikke örneğinizle aynı kalıplardan oluşan orjinal sikkeleri kontrol etmek ve bulmak mümkündür.Eyer sahte bir döküm sikkeye sahip olduğunuz zaman elbette gerçek bir sikke görünümünde olucaktır. Yanlız döküm işlemi yapan sahtekarlar döküm işleminden sonra soğutma yapmak zorundadırlar.Soğutma sırasında sahte sikke biraz küçüldüğü için, sahte sikke orjinal sikke yanında sahte ölçülerle karşımıza çıkacak ve iki sikke arasında ( orjinal ve sahte ) dikkate değer bir fark olacaktır.

6-Mesafe : Sikke üzerindeki kullanılan harflerin ve figürlerin aralarında net mesafeler vardır.Bu mesafeler hakkında bilgi sahibi olmak için her iki sikkeyi ( sahte ve orjinal ) karşılaştırmalı ve üzerindeki figürler,kullanılan harfler ve diğer çizimler arasındaki mesafeyi ölçmeli ve orjinal sikkeyle aynı ölçüde olduklarından emin olmalıyız.(Bu ölçümler için mikroskop veya bir büyüteç işinize yarıyacaktır)

Sahtekarlar Bu İşleri Nasılmı Yapıyorlar Buyurun Aşağıda Birlikte Okuyalım


Oyuncular : Sahte sikke gerçek bir sikkenin izlenimi alınarak taklit yapılır. Sahtekarların işi bir kalıp oluşturmak ve boşluğa erimiş metal dökmektir.Bu kalıbın iki tarafının bir araya geldiği kenarın etrafında her zaman bir dikiş vardır.Dökümden sonra yaratılan sahte sikkenin yüzeyleri genellikle sertleştikçe hava kabarcıkları tarafından çekilecektir. Sikke üzerinde ayrıntılar genellikle yumuşar ve keskinlik ten uzak kalır.Daha sonra gümüş ve altın sikkeler neredeyse hemen hemen yanlış ağırlıkta karşımıza çıkar.

Savurma Döküm : Bu döküm yeni bir süreçtir.Buradaki sahte döküm sırasında bir santrifüjleme metodu uygulanır.Bu genellikle sikke üzerine keskinlik eklerken hava kabarcıklarını da ortadan kaldırır.Ancak sikke kenar ve ağırlıkları hala karşımıza yanlış olarak çıkmaktadır.

Galvanize klişe (Paslanmaktan korumak için erimiş çinkoya batırılarak kaplanmış) Elektroliz, kıvılcım erozyonunu kullanarak sikke basılmıştır. Yalnız Bu sistem her seferinde bir tarafta çok ince bir kabuk oluşturur ve hala doldurulmak zorunda ve birleştirilmelidir (sikke kenarlarında bir dikiş oluşturma).Bunları otantik paralara benzetmek için kaplamak zorunda kalmışlardır.Ama ağırlıkları (özellikle değerli metal sikkeler) her zaman yanlış olarak karşımıza çıkmıştır.


Roma imparatoru neron sahte sikkesi.


Yunan Sahte sikke.


GÜNÜMÜZ SAHTE METAL PARALARIN TESPİTİNDE UYGULANAN ANA İLKELER


Sahte paraların tespitinde uygulanması gereken temel yöntem;

-Fiziksel özelliklerinin,

-Kimyasal özelliklerinin,

-Baskı kalitesinin ve figürlerin özelliklerinin standart değerlerle uygun olup olmadığının araştırılmasıdır.

Bu özelliklerin tamamı, uygun bir laboratuvar ortamında tespit edilebilir. Ancak, sahte paralar; dikkatli bakıldığında fark edilebilen, kolay uygulanabilir yöntemlerle sahteliği anlaşılabilen özellikleri de taşırlar.

Örnek vermek gerekirse; sahte 1 Yeni Türk Lirası'nda ortaya çıkan en belirgin özelliğin, kullanılan metalle ilgili olduğu görülmektedir. Bakır esaslı metal üzerine kaplama yapılarak üretilen sahte 1 YTL'nin tespitinde en belirgin özellik; halka ile göbeğin birleşme yerinin tam kapanması ve çizgi şeklinde belirgin bir çukurluk oluşturmasıdır. Mıknatıs özelliği yoktur.

Demir üzerine kaplama yapılarak üretilen sahte 1 YTL paralar, çok güçlü bir şekilde mıknatıs tarafından çekilirler. Gerçek 1 YTL ile diğer metal paralar mıknatıs özelliği göstermezler. Sahte paralarda, ortak diğer önemli bir özellik ise paraların kaplama yapılmış olmasıdır. Bu nedenle paranın görünen yüzey rengi ile kaplamanın altında kalan ana metalin renkleri farklıdır. Bu amaçla gerçek olup olmadığından şüphe edilen paranın yüzeyindeki kaplamanın zımpara, eğe veya torna ile alınarak metal yüzeyi görülebilir.


Gerçek parada, paranın görünen rengi ile işlemden sonra ortaya çıkan metal yüzeyi aynı renktedir. Sahte parada ise paranın görünen rengi ile işlemden sonra ortaya çıkan metal yüzeyi farklı renktedir.

Öncelikle Eski bir sikkeyi incelerken veya tanımaya çalışırken elinizdeki sikkenin karanlık çağlardan,altın çağdan ve her iki dünya savaşından kurtulduğunu ve günümüze kadar yorgun bir savaşçı gibi geldiğini asla unutmayın. Gümüş, Altın, Bronz, Bakır olan bir sikkenin ağırlığı tarihi ve dönemi hakkında gerekli bilgiye sahip değilseniz veya elinizdeki sikke hakkında bilgi bulamıyorsanız kesinlikle bu sikkeye sahte gözüyle bakmalısınız. Sikke hakkında tarafınıza verilen sözlü bilgilere kesinlikle itimat etmeyiniz..

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *