Arkaik, Klasik, Helenistik Dönem

Yaklaşık 650 bc, kökenli olduğu sanılan para  gurubunun  Anadolu  ağırlıklı olduğunu  söyleyebiliriz.  İlk Yunan sikkeleri  dönem hükümdarları ve  onlara verilen şehir devletlerine ait  rozetler  taşıyordu.  sikkeler üzerinde  yunan tanrıları resmedilmiş daha sonrasında  tanrıçalar olmak  üzere dini semboller ve helenistik kralları takip etti.  

Yunan arkaik dönemi ( M.Ö. 750 - M.Ö. 480 ) Antik Yunan Tarihinde Bir dönemdir. Bu dönemde sikke basan örgütlerin başında lidya Kralları gelir, Grek Şehir devletleri Ile Pers Kralları da onlari takip eder. Bütün bu sikkeler Devletin özerklik alameti Olarak, devlet Namına basilır,  

Bu dönem, 18. yüzyıldan Kabil edilmistir Günümüze. Sanatı incelemelerinde Ortaya çıkan bu Term Yunan, Geometrik Sanat A.Ş. Klasik Yunan Sanatı Arasındaki başlıca Yüzey Süslemesi ziyaretinde plastik sanatlardan söz eder. Arkaik Yunan Dönemin Karanlık Çağlarını takip Ettiği dönemden beri, politik teoride önemli Diğer ilerlemeler Görülmüş; Tiyatro ve (Karanlık Çağlarda yok Olan) Yazılı dilin Yeniden dirilişinin Yanı Sıra, demokrasi, felsefe, Şiirin yükselişiyle arkaik Dönem bu Alanlara yayılmıştır.


Klasik Dönem Hakkında

M.Ö. 480-330:  Bu devrin başlıca özelliklerinden birisi Arkaik devirde sikke basmış Olan bölgenin genişlemiş OLMASIDIR. böylece Bir taraftan batı küçük asyada evvelce sikke basan Şehirlere yenileri eklenmiştir, Diğer taraftan Anadolunun kuzey kıyıları Ile kırım yarımadası ziyaretinde güney kıyıları Ile fenikede Bir çok Şehir kral sikke basmaya Başlamıştır ettik.
bu DURUMDA küçük asyada sikke basan Şehirlerin Sayısı 48'den 118'e yükselmişdir. bu durum yunanistandada aynıdır arkaik devirde 41 Olan sehir Sayısı 157'e yükselmişdir.


Helenistik Dönem Hakkında.

M.Ö 330-30
. Hellenistik devir deyimi Ile Büyük iskenderden sonra gelen kültür devri anlaşılır
Büyük İskender pers kralını yendikten Sonra pers kralı Olduğu bizzat M.Ö. 330'da baslar. Helenizm krallıklarının sonuncusu Olan mısır'ın roma idaresi Altına girdiği M.Ö. 30 senesinde oğlu bulur. .Eski Yunan Sikkeleri Diğer antik türlerinde Bir öncüsü oldu. Helenistik Sikkeleri GENELLİKLE Kralların ziyaretinde arka yüzünde silah Şehir Devletin kat Portreleri tasvir edilir .. Helenistik devir Sanatının Bir Özelliği Olduğu Gibi, sikkelerinde Özelliği Vardır. bunlardan birincisi sikke basan memleketlerin sayısının artmış OLMASIDIR. ÇÜNKÜ iskenderin Doguya Yaptığı sefer neticesinde grek kültürü Ile Birlikte sikke basma sanatı'da yeni ülkelere götürülmüş ziyaretinde böylece Bağımsız krallıklar Haline gelmiş devletler Ile küçük asya krallıkları'da sikke basmaya Başlamıştır. Şehir devletleri icinde TAMAMI Ile özerk olanları eskiden Olduğu Gibi yine Büyük gümüş sikke basmaya devam etmişler, sonradan roma Ile helenistik devir Kralları Arasında Yapılan harplere oğlu Verilen 196 188 senesi Anlaşmaları Ile Roman Tarafindan Yunanistan A.Ş., küçük asya ziyaretinde grit'te Yeniden özerkliğe kavuşturulan 40 ' Bir close by grek şehri'de bunlar Arasında kalmistir. İtalya'da roma 269 Tarihinde bütün, orta güney italya hakimiyetini kurunca göster buradaki grek şehirlerine gümüş sikke basmaları yasak Edilmiş 89'dan sonrada bakır sikke basmaları yasak edilince bu BÖLGEDE sadece sadece roma Sikkeleri kullanılmıştır ettik.



Blog Arşivi

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *