Sikkeler: Sikke antik dönemde basılmış metal paradır, antın, gümüş, bronz ve altın gümüş karışımı elektron dediğimiz 4 farklı metal gurubunda bulabiliriz, bazı sikkelerin basımında içerisinde değersiz metal karışımı yapsalar'da biz bunu göz ardı edip 4 ana gurubu tanımamız yeterlidir. Sikke yapımı ise mevcut metalleri önce eritip; daha önce hazırlanmış kalıba dökülerek (biz buna dökme diyoruz) elde edildiği gibi; 2. yöntem metal sert bir cisimle darp edilerekte elde edilebilir (bunada darp denir). Kısacası bu 2 yaygın yöntemle sikke yapılabilir.
Sikkeler Nasıl Ayırt Edilir: Değerli Blog okuyucularımız Bulduğunuz sikkenin gerek tarihi gerek maddi değerini bilmeniz öyle kolay iş değildir, bulunan para öncelikle hangi medeniyete ait olduğunu anlamalıyız, örnek yunan , roma, Bizans gibi. bunu öğrendikten sonra 2 adıma geçeriz; örnek Yunan'sa hangi şehir devletine ait olduğuna bakarız. çünkü o dönemde her şehir kendi sikkesini basardı bulduğumuz sikkenin hangi şehirde basıldığını mutlaka bilmeliyiz, bunu öğrendikten sonra hangi dönemde basıldığına bakarız, çünkü aynı şehir farklı dönemlerde farklı ebatlarda sikkeler basmıştır, bunu anlamak için sikkenin gramı ve çapını alıp kataloglara göz atmanız gereklidir, kataloglarda elinizdeki sikkeyi bulduğunuzda gram, çap, şehir ve dönemini öğrendikten sonra bu sikkenin kaç paradan müzayede edildiğini anlamak için gerekli araştırmaya başlarız. Elinizdeki sikke İngiltere müzayede evlerinde 900 dolara müzayede edilmiş ise bu sikkenin Türkiye fiyatı 3/1 dir, yani 300 dolar. Elinizdeki Roma sikkesi ise sikkenin il, cumhuriyet yada kral, öncelikle hangisi olduğununa bakın; bu işlemi tamamladıktan sonra yukarıda anlattığım gibi gram, çap vs. gerekli bilgiye ulaşabilirsiniz. Gerekli araştırmaları tamamladınız ve hala sikkenin hangi dönem ve ortalama fiyatını bilmiyorsanız forum sayfamız Define.Sohbeti.Com dan destek vermekteyiz. üyelik işlemlerinizi tamamladıktan sonra soru sorabilir; dilerseniz başkalarının sorularına cevap vererek sizlerde bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.
Sikke Fiyatları: Sikke fiyatlarında ortalaması diye bir deyim ne var nede yoktur, değerli olan sikke nadir olan sikkedir, daha eski dönemlerde basılmış sikke sonraki dönemlerde basılmış sikkeden daha değerli olacak diye bir kaide yok; dediğim gibi sikke fiyatlarında öncelik nadirlikten geçer; ondan sonra dönem ve sikkenin kondisyonu gelir. Aynı dönemde basılmış; her şekliyle aynı olan 2 sikede fiyatı kondisyon belirler, diğerine göre daha az yıpranmış olan sikkenin fiyatı biraz yüksek olur. Aşağıdaki resim örneklerinde gördüğünüz gibi her 2 sikke arasında büyük fiyat farkı var, dikkat ederseniz altın olanın fiyatı diğerinden daha aşağı, bunun nedeni birinin bolca basılmış her koleksiyonerin elinde var olması; diğerinin az basılmış bir çok koleksiyonerde yok olmasından kaynaklıdır, bu durum fiyatların önemli derecede değişmesine neden olur. burada anlamamız gereken sikke altın diye en değerli anlamına gelmez.
Roma Sikkesi Fiyat:1200 $ |
Yunan Sikkesi Fiyat 7650 $ |
Bulduğunuz Sikkeyi Ne Yapmalıyız: sikkeler taşınır kültür varlıkları sınıfına girer olması gereken yer müzedir: bulduğunuz sikkeleri müzeye vererek kültür varlıklarını bulanlara verilecek ikramiyeden faydalanabilirsiniz. müze değerinden daha aşağı aldığı yönünde şikayetler olsa'da legal yapılan iş illegal yapılan işten daha hayırlıdır önceliğiniz her zaman müze olmalıdır.
Defineciler Gözünde Sikke: Sikke demek çok kolaydır resimlerine bakmak bakarken eskilere dalıp duygusal anlar yaşamak güzeldir, ya bulmak; Sikke bulmak öyle kolay iş değildir, 1 tane bile bulmak için önce tek para dedektörleri alıyoruz sonra uzun süre kullanıp toprak ayarlarını öğrenip araziye çıkıyoruz, araziye çıkıyoruz derken öyle çarşıya gidiyorum der gibi oldu ama aslı ha yakalandım ha yakalanacağım korkusuyla kendimizi dağlara atıyoruz öyle çarşıya gider gibi değil . sonra açıyoruz dedektörümüzü başlıyoruz aramaya, bazı günler at nalı yada değersiz metaller toplayarak akşam ediyoruz geri dünüş'te yine yakalanma korkusuyla kendimizi sapa sağlam eve attıkmı derin bi oh çekiyoruz. ertesi gün yada ertesi hafta aynı senaryoyla yola çıkıp başlıyoruz aramaya, yine bir çok yerden sinyal aldık soğan çapasıyla çıkardık ama yine hayaller suda; çıkan ok ucu oda küflenmiş; olsun canım antik çağa ait buluntumuz varya buna'da şükür, işte böyle geçer sikke arayanların hayatı daha doğru bizim hayatımız bir gün gelir tüm olumsuzluklar bir kenarda kalmış makine her bip ettiğinde 1 sikke çıkarırız, bronzdur çok fazla maddi değeri yoktur ama olsun gerçek defineci hiç bir zaman para için definecilik yapmaz o tutku parayla ölçülemeyecek kadar derindir, bizim için önemli olan değerli sikke bulmak değil sadece o bulma anındaki duyguları yaşamak; ister 1000 dolarlık sikke olsun ister 30 dolarlık hiç fark etmez önemli olan sikkeyi topraktan çıkaran kişi olmak; üzerindeki oksitleri temizleyip hangi döneme ait olduğunu araştırmaya başlamak bir definecinin en büyük hayalidir.
Küp Dolusu Sikkeler: sikke arayanların bazıları değersiz metal toplarken bazıları'da 1 kese, 1 küp gibi buluntular yapabiliyor, derin olmayıp yüzeylere gömülen yada derin gömü ama geçen zamanla toprak erozyona uğramış sikke açığa çıkmış şeklinde küp dolusu gömüler bulan definecilerimiz var bu demek oluyorki nasipten ötesi yalan nasibin varsa tek para aramaya çıkar küp bulursun nasibin'de yoksa ok ucu toplar gelirsin hatta güvenlik güçlerine yakalanıp birde mahkeme koşturursun Peki bulunca ne olur her şey bitti'mi hiçte değil esas sıkıntı bulduktan sonra başlar müzeye gitsen değerinin 10/1 ni verir, oda tesadüfen bulmuş olmalısın manuel olarak dedektörle aradım buldum dersen onuda alamazsın eee o zaman iş illegal yoldan satışa baş vurmak zorundasın oda daha zor yok sivil polis'mi mit, vs. satana kadar akla karayı seçersin tabi sattı olarak düşünüp yazdık bide yakalanması var offf offf zor iş bu definecilik. İşte böyledir sikke hikayelerimiz avcının hikayesi gibi 40 gün taban eti 1 gün av eti misali bizimkide 40 gün değersiz metal 1 gün tek para şeklinde sürer gider.