En Çok Kullanılan Roma Sikkeleri

Bu makalenin içeriğini Roma Sikkeleri hakkında bilgi vermek için hazırladım.
Antik sikkeler  roma, grek ve Bizans olmak üzere  bu 3 gurupta toplanmıştır,  bu 3 gurubun  birbirinden  ayrılmış önemli  özellikleri vardır,  kronoloji bakımından  grek sikkeleri  öne çıkmış gibi   görülse'de  roma sikkeleri bazı tarihçiler tarafından  daha önemlidir.  Sikke yapımında kullanılan metaller arasında  altın, gümüş, ve bronz yer almaktadır,  altın ve gümüş karışımı  diğer adı elektron da sikke yapımında  önemli metal kaynağı olmuştur.

Roma'da  ilk para kilolarına göre değerlenmiş bakır ve bronzdan basılarak  tevellüte çıkarılmıştır. En sık kullanımda olan Roma sikkeleri, Sestertius, Denarius'ta, Victoriatus, Aureus vardır.

Sestertius yada sesterce,  Antik Roma sikkesidir.  Cumhuriyeti döneminde küçük gümüş bir sikke şeklinde kullanılırken;  İmparatorluk dönemine girince büyük bronz  sikke şekilini almıştır. Sesterius ismi yarım anlamına gelen  semis ve üç anlamına gelen tres'in bir kombinasyonu şeklini almıştır. Bir sıfatla sonlandığında kombinasyonun anlamı 2.5 as olan değerine istinaden 'üç'ten yarım eksilterek oluşan iki buçuk denilebilir.

Denarius bazı tarihçilere göre 10 eşek değerinde  gümüş sikkedir, MÖ 211'den itibaren Roma Para sistemine dahil olan denarius,  küçük Gümüş Sikke iken   itibarı azaldığı için yerine çıkarılan antoninianus'lara kadar tedavüle çıkan en yaygın para olarak bilinmektedir..

Victoriatus gümüş sikke, bir dinarın yarısı olduğu tahmin edilmektedir, Erken dönem Victoriat’lar genellikle Sicilya’da ve güney İtalya’da bulunmaktadır. Bu birimin 3,41 gram ağırlığında olduğu ve Dinar’ın 3/4'üne eşit olduğu tahmin edilmektedir; bazı numizmatik tarihçileri Victoriatusların   farklı   anlamlar içerdiği  tezide  bulunmaktadır..

Aureus  25 gümüş denarii değerindeki önemli  Roma altın sikkeleri arasındadır. Aureus, MÖ 1. yüzyıldan solidus ile yer değiştirip MS 4. yüzyıla kadar düzenli olarak basılmış bir Antik Roma sikkedir.


YAYGINLAŞMA: Yunanlılardan  (grek)  sonra en yaygın sikke Romalılar tarafından yapılmış ve kullanılmıştır.
Hellenistik Dönem’de, bir Cumhuriyet olan Roma ilk kez sikke ile tanışmış,İmparatorluk Dönemine girince sınırları genişletip   üç kıta'da hakimiyet kurmuştur.Özellikle imparatorluk devrinde, ihtiyacı karşılamak için merkezden başka, değişik coğrafyalarda yer alan bir çok şehir, Roma’nın resmi darphanesi görevini üstlenmiştir. Roma sikkelerini genel olarak iki dönem altında incelemek mümkündür. a) Cumhuriyet Dönemi: M. Ö. 3. yy. başında, Latium’a egemen oldukları sırada başlar ve M. Ö. 27 yılında, devletin İmparatorluk olmasına kadar sürer. b) İmparatorluk Dönemi: M. Ö. 27 yılında, devletin İmparatorluk olmasıyla başlar ve romada  5. yy.’a kadar devam eder.  bazı  roma sikkelerinde tanrı ve tanrısa portreleri bulunurken bazılarında imparator portlereleri bulunmaktadır. üzerlerinde tanrı ve tanrıça  betimlemeleri ile kent Panteon ortaya konulmasında oldukça önemlidir.  Sikkeler üzerinde imparator  elinde kalkan   at sırtında  resmedilmiş;  düşen düşmana mızrak saplar şekilde  yer alır, bu kullanım geç Roma sikkelerinde çokça görülür.

Blog Arşivi

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *